Wanneer eisprong

De eisprong, ofwel ovulatie, kan beschouwd worden als één van de belangrijkste momenten in de vrouwelijke menstruatiecyclus. Wanneer een eicel voldoende gerijpt is in het lichaam van de vrouw, wordt zij via één van de eileiders naar de baarmoeder geleid. Dit proces neemt ongeveer drie hele dagen in beslag.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

De eisprong komt één keer per maand voor, zo’n twaalf tot zestien dagen voor het begin van de daaropvolgende menstruatiecyclus. Het is echter moeilijk te voorspellen wanneer de volgende cyclus begint, omdat deze kan variëren in tijd. De ene keer duurt zij 28 dagen, de andere keer 30 dagen. Wanneer de eisprong plaatsvindt kan je als vrouw soms merken aan bepaalde symptomen die je lichaam vertoont. Zo zal bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur lichtjes toenemen en is het mogelijk dat je meer slijmverlies lijdt. Het is echter zo dat de meeste vrouwen hier niets van merken.

Vruchtbaarheid

Wanneer de eisprong begint, is de vrouw de daaropvolgende 24 uren het meest vruchtbaar. Een zaadcel die enkele dagen eerder is vrijgekomen tijdens een vrijpartij kan in deze 24 vruchtbare uren de eicel bevruchten. Gedurende haar hele leven heeft de vrouw gemiddeld 450 eisprongen.